2011-02-04

Inkivääripossua ja misokeittoa

Kuten joka perjantai (tai lähes joka perjantai, aikataulujen mennessä yksiin) myös tänään tapasin yhden paikallisen ystäväni. Yleensä käymme yhdessä lounaalla ja sen jälkeen kahvikupposen ääressä kuluu jokunen tovi. Mutta tänään sovittiin, että keitän kahvit ja hän tulee meille. Neljän tuntia kului hujauksessa ja juuri ennen hänen kotiin lähtöään kysyin mikä olisi ihan perus japanilainen kotiruoka. Ja vastaus oli inkivääripossu. Samalla päätin tämän päivän illallisemme ;)

Kaikki lähti siitä, että kerroin etten ollut kertaakaan (monesta aikomuksesta huolimatta) tehnyt miso-keittoa. Miso-keitto on yksi japanilaisen ruoan perusosa ja he syövät/juovat sitä päivittäin, sitä tulee myös japanilaisissa ravintoloissa aina ruoan mukana. Itselleni sen valmistustapa on tähän päivään asti säilynyt epäselvänä.

Perus miso-keiton ainekset
Miso-keiton pohjana on neste, dashi, johon sekoitetaan misotahnaa. Dashia saa ostettua valmiina joko jauhe- tai nesteversiona, mutta tällä kertaa tein sen täysin itse. Ja se oli helppoa kuin mikä! Eli kahden hengen annokseen tarvitaan: 
2 kuppia vettä 
1(-2) 10 cm palaa kombua (kuivattua merilevää)
pari kourallista katsuobushia (kuivattuja tonnikalan suikaleita)

Ensin mitataan vesi kattilaan, laitetaan sinne kombun pala likoamaan 15 minuutiksi. Sen jälkeen se kiehautetaan, lisätään katsuobushi, otetaan levy pois päältä ja odotetaan niin kauan, että katsuobushi on painunut pohjaan eli kostunut kokonaan (n. 5min). Tämän jälkeen liemi on muuttunut vähän kellertäväksi/kullan väriseksi. Kombu ja katsuobashit poistetaan ja näin on dashi valmis.

Tällä kertaa tein yksinkertaisimman version miso-keitosta mitä vaan voi eli lisäsin pelkkää tofua. Eli kun dashi on valmis, lisätään tofu. Itse leikkasin tofun melko pieneksi. Jostain syystä mun mielestä siten paljon herkullisempaa kuin jos ne jättää kovin isoiksi paloiksi.  Annoin niiden olla niin kauan, että ne lämpenivät. Ja sen jälkeen lisäsin misotahnan. Ja avot, se oli siinä. Ja tuli herkkua :) 

Jos misokeittoa ei syödä ihan heti, ei kannata tehdä sitä ihan valmiiksi asti. Eli ei kannata lisätä misoa. Mison lisäämisen jälkeen ei kuulemma kannata enää keittoa lämmittää. Ja ainakin mun mielestä keitto on parempaa lämpimänä kuin kylmänä. Eli juuri ennen syömistä sitten vaan vähän lämmittää keittoa, ottaa levyn pois päältä ja lisää misotahnan.

Katselin vähän myös tietoa misokeitosta. Ja Wikipedia kertoo, että misokeitto ja valkoinen riisi on myös monen japanilaisen perusaamiainen. Yllättävä tieto itselleni oli, että Japanin kansallisen syöpäkeskuksen tutkimusten mukaan misokeiton syöminen vähentää tai poistaa kokonaan mahdollisuuden sairastua rintasyöpään. Keiton suurin hyöty on korke omega 3:n ja 6:n määrä. Eli herkullisuuden lisäksi myös hyötyjä näyttäisi olevan.

Samalla kun valmistin misokeittoa, valmistin myös riisin ja inkivääripossun. Yhteensä aikaa kului vajaa tunti ja kauiten tästä valmistui riisi eli nopea ja helppo ateria.


Tämän päivän muistutus oli, että kysyvä ei tieltä eksy. Sain tarkan reseptin, ostoslistan ja vielä henkilökohtaisen oppaan kauppaan eli kyllä kannatti kysyä! Pitänee kysellä useamminkin jos saa yhtä hyviä ohjeita aina :)


Ei kommentteja: