2011-01-17

Keittiön uumenissa

Tavallaan tuo johdattelee hieman harhaan, koska varsinaista keittiötähän meillä ei ole. On vain keittonurkkaus. Muuttohetkellä siihen kuului kaasuliesi, tiskiallas, kolme pariovellista kaappia ja kaksi yksiovista. Tosin toinen noista yksiovisista kaapeista sulkee sisälleen laatikot.


Mielestäni aika niukat tilat astioille ja ruokatarvikkeille. Lisäksi jääkaappi/pakastin piti hommata itse, samoin uuni. Jääkaappi löytyi kaupasta ja uunin saimme kavereilta, jotka muuttivat pois Japanista. Uunia on ilmeisesti harvassa asunnossa tai, jos on, on se pieni "kalauuni". Eli sinne mahtuu juuri kala kypsennettäväksi. Ja mitä on seurannut kalatiskillä kalanpalojen kokoa, ei kovin suuri kala. Ja kuulemma joku paikallinen oli joskus ihmetellyt uunia ja sanonut, että "Oli meillä tällainen lapsuuden kodissa, mutta me säilöimme siellä astioita." No mikäs ihme se on, jos ruoan valmistus tapahtuu liedellä ja säilytystilat on mitä on. Enkä pysty meidänkään uunin koolla kerskuilemaan, enkä siis valmistettavan ruoan koolla, mutta maan parhaat saaristolaisleivät ja joululimput sillä on paistettu ;)


Uunin kokohan on ulkoisilta mitoiltaan 30cm x 33cm x 28cm. Ei siis koolla pilattu :) Uuni on piilossa tuon jälkeenpäin hommatussa hyllystössä. Ja hyllystön päällä on kahvinkeitin ja riisinkeitin, joka tietenkin hommattiin. Ja se onkin näppärä laite. Muutama viikko sitten jaksoin opiskella lisää sen käyttöominaisuuksia ja totesin, että sillä saa ajastettua riisin kypsymään juuri silloin kuin itse haluat. Ja meidän riisinkeitin on ihan perusmallia. Mitä kaikkea ne huippuvempleet pystyisikään tekemään? Jotkut ovat kokanneet keittimellä myös riisipuuron ja jotkut ovat tehneet jopa makaronilaatikkoa sillä :)


Meillä uuni on ahkerassa käytössä, kuten tänäkin viikonloppuna. Perjantaina valmistui tähän mennessä Japanissa parhaimmat syömämme sämpylät (toisaalta eipä niitä ole ennen itse tehtykään ;)) Ja niistä tehdyt hampparit. Tässäkin asiassa on pakko sanoa, että itse tehdyt voittaa mennen tullen valmiit versiot.

Pitää vielä jonain kertana maistella hamppareita kasvispihvein, joihin katsoinkin jo yhden reseptin Kaitaliinalta. Itseasiassa lauantaina päätin kokeilla hänen ohjeensa mukaan kasvistäytteisiä canneloneja ja niistä tuli niin herkut. Olivat myös todella täyttäviä eli samasta satsista söimme myös sunnuntain lounaan.

3 kommenttia:

Kalamuija ja lappilifestyle kirjoitti...

Ai siellä ei juuri uuneja käytetä? Täällä Norjassaakaan ei uunit, jääkaapit ym. kuulu taloon.. siis jos ostaa tai vuokraa talon niin ne on itse hommattava. Isoja investointeja...
Ihanat hampparit!
Tolla riisinkeittimellä voi varmaan valmistaa sushiriisinkin? Oispa kätevä. Se on aina haastavin vaihe mun mielessä kun tekee sushia.. että riisistä tulee oikeanlaista.

Kirjailijatar kirjoitti...

Oioi, nyt mun tuli kamala nälkä. Olen notkunut tässä koneella nälkäisenä jo tunnin ja nyt on pakko lopettaa. Siis tämä notkuminen ja mentävä iltapalalle.

Jännää, ettei japanilaiset käytä uunia. Kun on niin tottunut uuniin, olisi tosi outoa.

Uusi Aamu kirjoitti...

Kalamuija,
Juu ei juuri uuneja käytetä. Paljon riisiä, keittoja ja raakoja juttuja syödään. Tai friteerattuja.
Pakko myöntää, etten tiedä miten susheja tehdään...vielä. Täällä kun ne herkut saa näppärästi kulman takaa ;) Pitäisi kyllä ehdottomasti opetella sekin taito. Ja kaipa tuolla keittimellä senkin riisin saa kypsennettyä. Tuollaisia riisikeittimiä ilmeisesti on ainakin Suomessa myytävänä.

Kirjailijatar,
Joo, olin ensimmäisen puolivuotta ihan hukassa kun lähes kaikki mun osaamat herkut olisi tarvinneet uunin. Oppisinpahan ainakin tekemään ruokaa ilman uuniakin ;)