2011-01-21

Arkipäivän ihmeet

Arkipäivän ihmeitten kanssa samaan kategoriaan taitaa mennä myös nämä japanilaiset vessat. Täällä on käytössä japanilaisia vessoja sekä länsimaalaisia vessoja.

Japanilaiset perinteiset vessat ovat pitkulainen kuoppa vaan maassa. Itse olen kerran jossain vuoristossa törmännyt tällaiseen ja pakko myöntää, ettei se ollut ihan paras wc-kokemus. Kaupungissakin näitä näkee, tosin siistempänä versiona, eli wc-kopin lattialla on pitkulainen kuoppa ja siinä sitten kaikkien joskus puskapissalla käyneiden tietämällä tavalla kyykitään. Näitä vessoja on monissa julkisissa tiloissa, puistoissa, ostoskeskuksissa, asemilla jne. Joskus niissä on myös kuvalliset ohjeet miten niitä tulee käyttää. Eli siinä reunalla ei tule istua, vaikka lattia olisikin kohotettu. Ja kasvot tulee olla sinne päin, missä on huuhteluvipu. Itse en näin talvisaikaan ole niiden käytön kannalla, kun farkut aina vähän kinnaa. Mutta kesällä kun käyttää paljon mekkoja ja hameita, eikä sukkahousuja niin nämä ovat ehkä tavallaan jopa mukavempia ja ainakin hygieenisempiä, silloin kun ovat siistejä ja puhtaita.

Länsimaalaiset vessat ovat täällä joko niitä suomestakin tuttuja versioita tai sitten japanilaisia super toiletteja. Näitä löytyy niin kotoa kuin myös julkisista tiloista. Niissä nappuloita löytyy joka lähtöön ja ohjekirjakin on muistaakseni lähemmäs 100 sivua pitkä.

Vipu löytyy siis huuhteluun (iso ja pieni), suomessa tutun bideesuihkun tyyppinen suihku vaihtoehto, jonka voi säätää suihkuttamaan itselleen sopivaan kohtaan. Tosin tässä kohtaa kannattaa olla tarkkana, että istuu kunnolla takana. Etukäteen kannattaa ottaa myös selvää, mistä sen suihkun saa sammutettua, koska itse se pitää kuitenkin tehdä. Ja myöskin kannattaa muistaa, että tämä samainen suihunappula ei siis huuhtele vessaa. Ja tietenkin siis myös suihkun voimakkuutta saa säädettyä .

Lisäksi, mikä omasta mielestä etenkin näin talvella on parasta, löytyy istuimen lämpötilan säätönappulat. Ja se jos mikä on mukava toiminto :) Kerran lämmitetty istuin tuli vuoristossa haikkausreissulla vastaan ja kyllä se vaan laittoi hymyilyttämään kun muuten oli vähän viluissaan. Itse emme ole niin pitkälle vielä lämpötilan säädössä mennyt, että oltaisiin ajastettu eri vuorokauden aikoihin eri lämpötila. Sekin kun ilmeisesti on mahdollista. Lisäksi näistä löytyy myös automaattinen vessan huuhtelu (mutta myös siis on versioita, joissa se huuhteluvipu on siellä tutussa paikassa), joka taas aiheuttaa ongelmaa mm. Suomen vierailuilla, jolloin se vessa pitää muistaa itse taas vetää. Raskaita ne Suomen lomat ;)

Ekologista ajattelua täällä esiintyy myös siinä, että kun vessan huuhtelee alkaa vesisäiliön yläpuolelta tulevasta hanasta tulla puhdasta vettä, jolla voi pestä kätensä. Tämä käsienpesuvesi siis käytetään vessan huuhteluun. Tosin tämä aiheuttaa sen, että välttämättä vessassa ei ole lavuaaria ollenkaan.


Yleisesti, kun ajattelee vessoja täällä, niin yllättävissä paikoissa saattaa olla todella siistit vessat. Kun taas sitten joskus huomaa, taas etenkin niissä kyykkyvessoissa on tainnut vähän jollain tasapaino pettää. Ja täällä kun on paljon myös muista Aasian maista ihmisiä, niin joskus myös niiden länsimaalaisten vessojen istuimet ovat siinä kunnossa, että mielelläni vaihdan koppia. Joissain Aasian maissa kun siihen renkaalle ei istuta vaan siinäkin kyykitään. Suomen julkisiin vessoihin verratessa huomaa suuren eron seinissä. Täällä ei seinillä juurikaan näe mitään kirjoituksia, toisin kun niiden esiintyminen Suomessa oli melkein ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Lisäksi yksi ero on käsien kuivauslaitteiden sekä käsipyyhkeiden puuttuminen yleisistä vessoista. Tähän taas löytyy ratkaisu (tai löytyisi jos sen aina muistaisi kotoota lähtiessä) jokaisen kassista tai taskusta, jossa on pieni pyyhe. Kesällä näitä pyyhkeitä näkee myös hien pyyhintään, mihin ne ovatkin erittäin näppärä väline :)

Enemmän varsinaista tietoa tiedonjanoisille löytyy Wikipedian sivulta.

2 kommenttia:

Miss Villasukka kirjoitti...

Mä menin kyllä nyt tästä ihan sanattomaksi =D

Uusi Aamu kirjoitti...

Miss Villasukka,
Kyllä sitä taisi mennä sanattomaksi itsekin ensi kerran tuollaisen kohdatessa :)