2011-04-06

Japanese-Language Proficiency Test

Tällaisena vuodenaikana, kun ilma alkaa lämmetä, aurinko paistaa päivä päivältä yhä lämpimämmin, kukat kukkivat ja ruoho vihertää, ei mielestäni pitäisi joutua ajattelemaan sellaisia asioita kuin velvollisuus, pänttääminen, oppikirjat, jne. Sen sijaan pitäisi pohtia mm. niittyjä, terasseja, keveitä helmoja, leveitä hymyjä, rentoa oloa.

Mutta kaikesta huolimatta kävelin eilen kauppaan ja ostin ilmottautumislomakkeen japanin kielen tasokokeeseen. Ja se taas tarkoittaa sitä, että nyt pitäisi ottaa jälleen kirjat kauniiseen käteen ja opiskella....vielä ahkerammin kuin viimeksi. Jouluna yritin samaa tasoa eli N2:sta ja jäin kokonaispisteissä 5 pisteen päähän läpipääsystä. Kyllä harmitti, voin sanoa.


Japanin kielen tasokoe, usein puhutaan vain lyhenteestä JLPT, on ulkomaalaisille ei-japaninkielisille, japania opiskeleville suunnattu Japanin opetushallituksen järjestämä maksullinen kielikoe. Testissä on viisi tasoa, joista alin (N5) on helpoin ja korkein (N1) on vaativin. N1:ssä on jo kuulemma paljon sanontoja, joita kaikki japanilaisetkaan eivät tietäisi. Lisäksi nykyään varsinkin kanjien osalta kuulemma myös monella paikallisella menisi sormi suuhun. Kokeeseen kun kuuluu luetun ja kuullun ymmärtämisten lisäksi kanjit ja kielioppi.

Onneksi en vielä taistele tuon korkeimman tason kanssa, koska kanjeja tulisi osata 2000. Nyt pärjään kuitenkin reilulla 1000:lla :)

Tsemppiä kaikille kevään haasteisiin. Tai niin kuin japanissa sanotaan Ganbatte!

4 kommenttia:

Karoliina kirjoitti...

Tsemppia! Oliko mielestasi japani vaikea kieli oppia? Jotenkin vaikuttaa niin hurjalta nuo kaikki merkit, ja niiden eri vivahteet, se on niin kaukana meidan aidinkielesta. Turkki kun oli mielestani tosi helppo ja looginen kieli suomalaisen oppia. Niin, ja kauan olet kielta opiskellut? Mukavaa viikonjatkoa :)

Vilma kirjoitti...

Kunnianhimoisia tavoitteita! Onnea matkaan!

Uusi Aamu kirjoitti...

Karoliina,
Mun mielestä japania ei oikeastaan ole vaikea oppia. Vaikeaksi sen tekee ne kanjit, joita pitäisi oikeasti jaksaa vääntää ja päntätä, koska niissähän ei mitään sääntöä (ainakaan kaikissa) ole. Mutta kieliopillisesti musta ei ollut kovin vaikeeta eikä sanojen ääntäminen/lukeminen, koska mitään erikoisia lausumissääntöjä ei tarvitse osata kuten esim. englannissa. Opiskelin 1,5 vuotta intensiivisesti ja sen jälkeen olen toistaiseksi ajatustasolla opiskellut, mutta kyllä nyt taas tarvittais tukeva ote niskasta ja istumalihaksia :)

Vilma,
Kiitos. Vähän kyllä hirvittää :)

Kalamuija ja lappilifestyle kirjoitti...

Tsemppia kokeeseen:)