2011-03-12

Maailman viidenneksi suurin

Enpä tiennyt ennen kuin ystävä facebookin välityksellä kertoi, puhelimethan eivät toimi, mutta tänään kokemani maanjäristys oli maailman viidenneksi suurin historian aikana. Kaikki siis alkoi iltapäivällä maanjäristyksella, joka oli voimakkuudeltaan M8.8. Siitä lähtien on tärissyt ja heilunut säännöllisen epäsäännöllisesti. Lähes samointein tuli tsunamivaroitus, alkuun 6 metrin, lopulta 10 metrin. Ja niin tuli aalto ja pyyhkäisi Naritan lentokentänkin toimintakyvyttömäksi. Myös pienempi Haneidan lentokenttä on toimintakyvytön. Tuhoja on vähän pohjoisemmassa vähän enemmänkin ja televisiot näyttävät kaikkia niitä taukoamatta. 


Pakko myöntää, että oli pelottavinta ikinä. Kun ei enää tiennyt missä on turvallista olla. Olin juuri pienessä kaupassa ja siinä ensin pohdin itsekseni, että mahtaako maa täristä liikenteestä johtuen vai onkohan maanjäristys kyseessä. Sitten kysyin kaverilta ja lopulta vielä kauppiaalta. Ja samoin tein kauppias ohjasikin meidät ulos liikkeestä. Ja siinä sitä sitten ihmeteltiin sähkölankojen, pysäköidyn auton, puiden ja ikkunoiden huojuntaa ja heiluntaa, toivottiin tärinän loppuvan ja toivottiin hiljaa, että ympärillä olevat rakennukset eivät ala sortumaan.

Kun sitten saimme ostokset tehtyä ja jatkettua matkaa huomasimme miten tärinä uudelleen ja taas uudelleen alkoi ja ihmiset ulostautuivat rakennuksista. Niinpä päätimme kävelyn riittäneen ja lähdimme kotiin. Kotona sitten odottikin tyhjentynyt kirjahylly, lattialle lentäneet mausteet, itsestään asentoa vaihtanut tv... Vielä illallakin ulkona näkyy ihmisjonot kävelemässä kotiin, koska junat eivät kulje ja liikenne on tukossa. Uutisissa näytetään hurjia kuvia. Keskustan pienemmistä ruokakaupoissa on hyllyt tyhjänä. Puhelimet eivät toimi kunnolla vieläkään. Ja yhä vaan heiluu jälkijäristyksen aiheutuksesta.

Ei, meidän vessa ei näytä aina tältä.

Liikennettä on vain kaupungista pois päin...eikä se vähäinen liikenne toiseenkaan suuntaan juurikaan kulkenut..
Palatessani illalla kotiin, näin erään liikkeen ikkunassa t-paidan, jonka teksti musta vaan sopii tähän päiväänJa tänään toivon, ettei Japani oikeasti poistu maailmankartalta. On tämä kuitenkin sen verran hieno maa.

13 kommenttia:

Elisabeth kirjoitti...

Onneksi olet turvassa! Järkyttävää tuhoa, katson juuri uutisia :(

akissfromthepast kirjoitti...

Jännä lukea sun tarinoita sieltä paikan päältä. Toivon myöskin, ettei moiset toistu, koska japani on ihana maa. Hyvä että oli koti jonne palata, ettei ollu sortunut tai muuta.. kerrohan lisää, miten tilanteet kehittyy. Zemppiä!

Arkitehti kirjoitti...

No nyt täytyy kyllä tunnustaa että MEIDÄN vessa näyttää juuri tuolta, vaikka alueella on Italian ehkä matalin seisminen indeksi :D

Kiva että olette kunnossa :)

Vihreatniityt kirjoitti...

Jopa siellä on ollut tänään hirveä päivä. Toivottavasti jälkijäristykset eivät ole yhtä pahoja ja teillä on kaikki hyvin.
En ole vielä television eteen päässyt, mutta lehdistä olen lukenut ja nähnyt kuvia. Voi kauhea, mitä tuhoa.

Tiedän, ajankohta ei ole kovin hyvä, mutta sitten kun kerkeät / pystyt niin käy blogissani. Siellä on sinulle haaste.

Elegia kirjoitti...

Löysin blogisi toisen blogin linkkilistalta ja heti tulin. japani kiinnostaa kaikin puolin ja olen käynyt tokiossa pari kertaa.

Järkyttävä uutinen tuo manjäristys ja sen voimakkuus. BBC on päällä telkkarissa ja siellä käsitellään nyt vain tuota maanjäristystä.

Uutta minulle oli tuo, että Naritan kenttäkin on käyttökelvoton. Kaikki sympatiani ovat siellä!

Vilijonkka kirjoitti...

Kaikkea hyvää sinulle ja ystävillesi! Toivottavasti jälkijäristykset pysyisivät vaisuina.

Suveliina kirjoitti...

Ihana kuulla, että sinä olet kunnossa!

anumorchy kirjoitti...

Saavuin tanne sattumalta Vihreatniityt-blogin kautta. Kiva, uusi blogi uudesta maasta. Ja nyt niin ajankohtainenkin, tosin vaarista syista. Toivottavasti rauhoittuu nopeasti. Tuhot nayttavat valtavilta.

Saksi-Sadie/Bluesea kirjoitti...

Olen koko illan seurannut taukoamatta mitä Japanissa tapahtuu. On tosi järkyttävää nähdä paikkoja, joissa itsekin on käynyt, sellaisessa kunnossa. Olin syksyllä 10 viikkoa Japanissa ja kävin mm. Sendaissa.

Tuli kyllä heti mieleeni, että täytyy käydä katsomassa blogiasi, että millaisissa fiiliksissä siellä olet.

Toivon lykkyä sinne upeaan ihanaan maahan, jossa nyt kyllä tulee olemaan todella rankkaa seuraavien viikkojen ja kuukausien ajan.

Saksi-Sadie

Kalamuija ja lappilifestyle kirjoitti...

Oli pakko tulla katsomaan, etta taalla kaikki kunnossa.
Pida meidat ajantasalla... jos vaan yhteydet toimii. Ja tsemppia sinne. Ihan kamalaa!

Kirjailijatar kirjoitti...

Minä ajattelinkin, että toivottavasti sinulla on kaikki hyvin.

Varmasti järkyttävä kokemus. Tyttäreni koki Chilen järistyksen vuosi sitten ja se oli kuulemma todella pelottava kokemus.

Kaikkea hyvää sinne.

Alma kirjoitti...

Onneksi sinulla on kaikki kunnossa! Paljon lämpimiä ja tukevia ajatuksia täältä sinne.

Alma kirjoitti...

Lähdettekö pienelle Suomi-lomalle? Sellaista UM vähän ilm. suositteli?!