2011-03-18

Etäisyyttä

Terveiset Soulista! Pahoittelen hiljaisuutta täällä, mutta mielessä on ollut muita juttuja, eikä nettiyhteyskään ole ollut aina saatavilla.

Lähdimme ottamaan etäisyyttä maanantai-iltana ja suuntasimme nokkamme Osakaan. Ajoimme koko yön ja lopulta saavuimme mieheni työkaverin vaimon veljen luo, jossa saimme nauttia aamuteet, suihkun, kylvyn sekä muutaman tunnin tirsat. Talo oli mitä ihanin tyypillinen japanilainen talo. Tilaa vaikutti olevan paljon ja parasta, varsinkin viluisen yön jälkeen, oli lattialämmitys, jonka ylle futonin sai asettaa. Ja kyllä oli lämmin nukkua! Nukuin paremmin kuin koko viikonloppuna tärisevässä omassa sängyssäni!

Tiistaina sitten siirryimme Shin-Osakan aseman liepeillä olevaan halpaan hotelliin, jossa yövyimme pari yötä. Tokion yhä kärsiessä jälkijäristyksistä, huomasin oman stressivatsani helpottaneen ja nukuin kuin tukki. Kunnes alkoi tuntumaan, ettei tilanne ole muuttumassa paremmaksi (tosin ei huonommaksikaan) ja niin päätimme vastata ystävän kutsuun tulla hänen luokseen tänne Souliin.
Lento Osakasta Souliin kesti parisen tuntia. Kuten kuvasta näkyy mitään paniikkia tai tunkua normaalia enempää ei ole. Tilannetta Tokion päässä Naritan lentokentällä en ole kokenut, mutta tutuilta kuullun mukaan ei sielläkään sanomalehtien kuvaamaa paniikkia ole. Ihmiset vain ottavat varman päälle ja menevät jo lentoa edeltävänä päivänä kentälle eli ihmisiä siellä on varmasti enemmän.

Suomen ulkoministeriö on kehoittanut ihmisiä poistumaan 80 km:n säteellä ylivoimalasta ja sitä kauempana olevia (myös suur-Tokion alueelta) vain suositeltu siirtymään Japanin eteläisempiin osiin. Esimerkiksi Osakassa elo olisi täysin turvallista.

Ja siis onhan se yhä tälläkin hetkellä elo Tokiossakin turvallista. Siellä on yhä myös suomalaisia sekä muita tuttujamme. He jatkavat normaalia elämäänsä siellä. Toivovat, että ihmiset eivät kuluttaisi energiaansa kyselemällä miten heillä menee ja miten pitkään he aikovat siellä Tokiossa olla, vaan keskittyisivät auttamaan niitä, jotka todella ovat avun tarpeessa. Tottahan se on, että pohjoisemmassa ei ihmisillä ole taloja, ei vettä, ei ruokaa.

2 kommenttia:

Vilijonkka kirjoitti...

Voi, on teillä varsinainen matka takananne. Mutta helpottavaa kuulla, että teillä kaikki hyvin.

Uusi Aamu kirjoitti...

Matkaa tuli tehtyä. Ehkä liiankin kanssa, mutta parempi ehkä hiukan olla varuillaan. Ja ollaan ainakin poissa kuluttamasta sähköä ja syömästä eli positiivista sekin.