2011-05-03

Royal Sushi

Perjantaina, kuninkaallisten häiden päivänä, pidimme sushi-kestit. Tai oikeastaan sushi-oppitunnin, koska meillehän tämä oli ihan ensi kerta valmistaa näitä itse. Yleensä kun olemme nauttineet oikean koulutuksen saaneiden kokkien luomista herkuista. Kuulinkin näistä sushikokeista, että yleensä uran alussa he ensimmäiset viisi vuotta tekevät kaikkea muuta kuin itse susheja...siis kaikkea muuta mitä ravintolan pitämiseen kuuluu. Aika pitkä aika, mutta siinä varmasti omaksuu kaikenlaista kokemustietoa samalla. Myöskin keskustelun aiheissa vieraili robotit. Siis robotit, jotka valmistavat susheja pika-sushi-ravintoloissa. No me, emme ihan samaan tahtiin näitä tämän kerran herkkuja pyöräyttäneet, vaan nämä on tehty kieli keskellä suuta, harkiten ja suurella sydämellä.

Vaikkakin kokki näyttikin alkuunsa tältä..


Sushiateriaan ei kuulu pelkästään sushit vaan myöskin Gari eli sokeri-etikka-liemessä pikkelöitä inkivääri. Ja siitä inkiväärin pilkkomisesta ja liemen sekoittamisesta aloitettiin. Siis heti kun riisit oli pesty ja laitettu keittimeen.

Lisäksi ateriaan kuuluu miso-keitto, joka perinteisesti sushi-aterian ohella sisältää possua ja kasviksia, koska ateria muuten sisältää vain kalaa ja riisiä. Ja näin siis valmistimme myös tonjirun, johon tuli alla olevan kuvan aineket. Riisin oikeanlaisuuden sanotaan olevan se vaikein osuus koko sushin teossa. Ja varmasti se sitä onkin, mutta kun meille riittää meidän taso niin aika hauskaahan tuo riisin varovainen jäähdytys-sekoitus-sessio oli. Tosin kaksi henkilöä on minimivaatimus tämän kohdan suorittamiseen.


Arvatkaapa, mitä syntyy tässä!
Se on wasabia, sitä pientä yllättävää potkua antavaa vihreää ainetta, jota sushin sisältä löytyy ja jota oman maun mukaisesti sekoitetaan myös soijakastikkeeseen. Oikeassa mittasuhteessa ollessaan on herkkua. Menee muuten nenään jo tässä vaiheessa. 


Ja näin, koska kaikilla oli kädet täynnä itse valmistuvaiheessa, ei siitä ole harmiksemme kuvia. Lopputulos näkyy kuitenkin. Tällä kertaa tarjolla on tekkamakeja eli rullia, joiden sisällä on tonnikalaa, shakemakeja eli rullia lohella, nigireissä on päällä lohta, chutoroa eli tonnikalaa siitä ei kalleimmasta kohtaa, mutta vähän kuitenkin rasvaisemmasta kohtaa...sulaa suuhun..., hokkia eli riuttasimpukkaa, taita eli punahammasahventa sekä hotatea eli kampasimpukkaa. Kalaa oli niin reilusti, että sitä riitti ihan sashimiksikin. Ihan kuin olisi ollut ravintolassa ;) Ja voi että, kun oli kyllä maistuvaa! Alas meni kera oluen, vihreän teen tai japanilaisen saken.

Omakohtainen kokemus tämän jälkeen on, että vaikka paikalliset aina sanovatkin, että makeja on helpoin tehdä, niin kyllä musta vaan on noita nigirejakin vähintään yhtä näppärä vääntää.

Ei kommentteja: